Skip to main content

1Pięć przepisów z naszej gminy znalazło się w kulinarnej książce, prezentującej najciekawsze potrawy w ramach projektu „Dziedzictwo Kulinarne Naszą Atrakcją”. Gminę Zielonki reprezentują: Koło Gospodyń Wiejskich „Wolanie” z Woli Zachariaszowskiej, Koło Gospodyń Wiejskich Przyjaciele Brzozówki, Koło Miłośników Kultury w Grębynicach, Koło Regionalne „Tradycja” oraz Grupa Zieleńczanie.


Projekt „Dziedzictwo Kulinarne Naszą Atrakcją” – akronim DKNA – to efekt współpracy trzech Lokalnych Grup Działania: Stowarzyszenia Korona Północnego Krakowa, Stowarzyszenia „Puszcza Kozienicka” oraz Stowarzyszenia Powiatu Wielickiego. Ma na celu zachowanie i promocję lokalnych tradycji kulinarnych, animowanie międzyregionalnej współpracy pomiędzy podmiotami działającymi na obszarze Partnerskich LGD oraz podniesienie atrakcyjności obszarów LGD poprzez wykorzystanie ich walorów kulinarnych i dziedzictwa kulturowego. Efektem wspólnej pracy będzie publikacja kulinarna, która pokaże najciekawsze potrawy charakterystyczne dla każdego regionu partnerów.
Wydawnictwo ma za zadanie ocalić od zapomnienia produkty lokalne, jak również dorobek i dziedzictwo kulinarne. Będzie zawierało wybrane przepisy kulinarne pochodzące od Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru działania wszystkich Partnerów projektu.
W publikacji znajduje się 25 przepisów z terenu działania Stowarzyszenia Korona Północnego Krakowa. Po 5 z każdej Gminy (Igołomia- Wawrzeńczyce, Kocmyrzów- Luborzyca, Michałowice, Wielka Wieś, Zielonki). Z Gminy Zielonki po licznych telefonach i rozmowach do współpracy zaprosiliśmy Koło Gospodyń Wiejskich „Wolanie” z Woli Zachariaszowskiej, Koło Gospodyń Wiejskich Przyjaciele Brzozówki, Koło Miłośników Kultury w Grębynicach, Koło Regionalne „Tradycja” i Grupę Zieleńczanie. 

Potrawy przygotowane przez grupy z naszej gminy to: zupa z boczniaków (Koło Gospodyń Wiejskich „Wolanie” z Woli Zachariaszowskiej), gołąbki z Brzozówki (Koło Gospodyń Wiejskich „Przyjaciele Brzozówki”), flaczki (Koło Regionalne „Tradycja”), placki z cukinii z żółtym serem (Koło Miłośników Kultury w Grębynicach) oraz drożdżówka z borówkami i kruszonką („Zieleńczanie”).


Ponad to w ramach projektu Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa zakupiło maszyny, które ułatwiają pracę i pozwalają wzbogacić zasobność kulinarną Kół Gospodyń Wiejskich. (rozdrabniacz, hydroprasa, pasteryzator).
Odbyła się również wizyta studyjna na teren LGD Puszcza Kozienicka, LGD Powiatu Wielickiego oraz LGD Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa, która pozwoliła na wymianę doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie dziedzictwa kulinarnego.
Projekt pt. „Dziedzictwo Kulinarne Naszą Atrakcją” – akronim DKNA w ramach poddziałania 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z Lokalną Grupą Działania objętego PROW na lata 2014-2020.

Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa, red. KB
Fot. Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa
Galeria zdjęć
Fotografie prezentują: Koło Gospodyń Wiejskich „Wolanie” z Woli Zachariaszowskiej, Koło Gospodyń Wiejskich Przyjaciele Brzozówki, Koło Miłośników Kultury w Grębynicach, Koło Regionalne „Tradycja” oraz Grupa Zieleńczanie.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Close Menu
Skip to content