Skip to main content
Print Friendly, PDF & Email

Koła Gospodyń Wiejskich z Owczar i Brzozówki podjęły rękawice i wystartowały w tegorocznej edycji Bitwy Regionów. Jest to konkurs, którego zadaniem jest promowanie regionalnych potraw oraz różnorodności i bogactwa tradycji kulinarnych w lokalnych społecznościach. W konkursie, organizowanym przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi, KGW mają za zadanie przygotowanie pracy konkursowej w formie tradycyjnej potrawy regionalnej zawierającej produkt regionalny.

Tegoroczny etap powiatowy odbywał się 30 lipca 2023 w Prandocinie i był organizowany podczas XIII Małopolskiego Święta Czosnku. W tym etapie uczestnicy mieli za zadanie przygotować knedle ze śliwkami. Konkurencja była duża, ponieważ w zawodach wystartowało około 30 kół.

– Niestety tym razem nie udało się awansować do kolejnego etapu – mówi Zofia Maj, przewodnicząca KGW w Owczarach. – Podczas Wiosennego Festiwalu Kulinarnego udało nam się zająć wysokie miejsce, a przecież nie możemy być zawsze najlepsi (śmiech) – dodała żartobliwie.

Fotografia poniżej: Małopolski Oddział Regionalny ARiMR

Skip to content