Skip to main content

Kolejna edycja Wiosennego Festiwalu Kulinarnego odbyła się 22 kwietnia w Modlnicy. Festiwal, którego organizatorem jest LGD Stowarzyszenie Północnego Krakowa, stał się już tradycją. Od wielu lat wpisuje się w kalendarz kół gospodyń wiejskich gmin Igołomia-Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Michałowice, Wielka Wieś i Zielonki, a od niedawna także gminy Słomniki.

W tym roku udział wzięło 12 zespołów i kół gospodyń wiejskich. Naszą gminę reprezentowały koła z Owczar, Pękowic i Zielonek. Uczestnicy musieli przygotować pięć dań: mięsne, jarskie, dowolne, „naleśnikową wariację” oraz ciasto. Poza smakiem komisja – w skład której wchodzili specjaliści kulinarni i eksperci od estetyki – oceniała również kompozycję stołu i wygląd dań. Podczas oczekiwania na werdykt wszyscy obecni mogli zapoznać się z działalnością ludowego zespołu Modlnicanie.

Największy sukces – drugie miejsce – odniosło Koło Gospodyń i Gospodarzy w Owczarach. – Czujemy się docenione, w związku z zajęciem drugiego miejsca – mówi Ewa Maj-Ślusarczyk z koła z Owczar – sam przebieg wydarzenia też był bardzo dobry. Było sympatycznie, w dobrej atmosferze. Nie było czuć negatywnej rywalizacji. Można było porozmawiać choćby o przepisach, a atmosfera była naprawdę przyjazna.

Przepisem na sukces drużyny z Owczar były: rolada z indyka z suszonymi pomidorami w sosie porowym ze szpinakowymi kluskami śląskimi i karmelizowaną marchewką; zupa krem z białych warzyw z grzankami czosnkowymi; biała kiełbasa (własnej produkcji) na kapuście z grzybami (własnoręcznie zbieranymi) z chrzanem (również własnej produkcji z owczarskiego ogródka); naleśniki z serem oraz naleśniki z jabłkami (wersja dla dzieci), naleśniki czekoladowe z bananami, naleśniki z karmelem i pomarańczą, naleśniki z serem i musem dyniowym oraz ciasto wiosenne z rabarbarem.

Wyróżnione także dwa nasze koła: KGW w Zielonkach oraz KGW „Cud Miód Pękowice”.

Koło z Pękowic przygotowało karkówkę z sosem brzoskwiniowo–chrzanowym, naleśniki na mleku migdałowym z prażonymi jabłkami, flaki z boczniaków, zupę „niezłe ziółko”, a na deser tort cappuccino z chrupką z białej czekolady. – Cieszy wyróżnienie na takim konkursie, zwłaszcza że to był debiut naszego koła – mówi Beata Wachowicz, członek KGW „Cud Miód, Pękowice” – na pewno były emocje, każdy chciał wypaść jak najlepiej, ale atmosfera podczas całych zawodów była naprawdę bardzo fajna.

Koło Gospodyń z Zielonek przychylność komisji oraz publiczności zaskarbiło sobie chlebem pszenno-żytnim na 50-letnim zakwasie z dodatkiem otrębów i nasion roślin oleistych, polędwiczkami wieprzowymi z szynką parmeńską i szparagami, zieloną tartą cukinią „Vincenta van Gogh`a”, tortem naleśnikowym, ciastem o nazwie „czekoladowo-musowa półkula z malinowym sercem”, zupą tajską z pastą curry. Przygotowano również pesto z jarmużu, pesto brokułowe, pesto z pieczonych buraków i smalczyk z fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej – dania te przypadły do gustu szczególnie weganom, którzy stanowili liczną część publiczności. –Przygotowania do konkursu trwały kilka dni. Samo planowanie to były dwa spotkania, potem przygotowaliśmy kilka różnych dań i daliśmy do spróbowania naszym znajomym – mówi Anna Krzaklewska z KGW w Zielonkach – Samo gotowanie to był cały piątek oraz, w przypadku niektórych elementów potraw, sobota tak, aby wszystko było świeże. Sam konkurs naprawdę świetnie przygotowany. Dostałyśmy nawet przydomek „Rusałek w tulipanach” w związku z naszą dekoracją stołu (śmiech).

W naszej gminie obecnie działa 14 Kół Gospodyń Wiejskich z czego 8 jest zarejestrowanych, a 6 prowadzi działalność niezarejestrowaną.

MS

Fot. KGW Owczary, KGW Zielonki, KGW „Cud Miód Pękowice.

Close Menu
Skip to content